Menu
Case

Programma Nationaal Smart City Living Lab

Expertise Programmaontwikkeling en -management, Verandermanagement
Partners 11 gemeenten

Bij Connected Worlds werken we graag met samenwerkingsvormen die resulteren in het behalen van zowel maatschappelijk rendement als economisch rendement.  Denk hierbij aan een prettigere leefomgeving voor burgers, bedrijven en oplossingen tegen lagere maatschappelijke kosten en meer banengroei en omzet/winst voor bedrijven in de smart city markt. 

Het Nationaal Smart City Living Lab-programma heeft als doel de smart city-ontwikkeling naar een hoger niveau te tillen: van pilot naar proces. Het wordt georganiseerd door een gelijknamige stichting, met de nadruk op samenwerking, opschaling en het behalen van resultaten in korte tijd. Zeven gemeenten zijn aanvankelijk bij het programma betrokken en hebben elk een eigen casus over gezond leven gedefinieerd. Ze gaan een jaar lang aan de slag met onderwerpen zoals de planologie van nieuwe woonwijken in relatie tot luchtkwaliteit en geluidsoverlast, omgevingshinder door een ROC of bouwproject, slimme verlichting, illegaal lang parkeren van vrachtwagens, verkeersdoorstroming op bedrijventerreinen en het bevorderen van dynamiek en veiligheid in winkelcentra.

Het programma is opgezet om middelgrootte gemeenten ervaring op te laten doen zoals in de Nationale Smart City Strategie is beschreven. Deze strategie is in 2017 aan premier Rutte aangeboden.

Uitvoering Maarten en Hans zijn de initiatiefnemers en programmamanagers van het Programma Nationaal Smart City Living Lab. Hierdoor hadden zij een sleutelpositie waarmee ze impact konden maken op de smart city ontwikkeling bij de aangesloten gemeenten.
Smart city - Overdracht-voorzitterschap-SCLL-van-Burgemeester-Rijswijk-naar-Amersfoort
Mona-Keizer-bezoekt-Connected-Worlds
Aanbieden-NL-smart-city-strategie-aan-premier-Rutten
Discussie-over-digitalisering
Smart city - Overdracht-voorzitterschap-SCLL-van-Burgemeester-Rijswijk-naar-Amersfoort
Mona-Keizer-bezoekt-Connected-Worlds
Aanbieden-NL-smart-city-strategie-aan-premier-Rutten
Discussie-over-digitalisering

Onze bijdrage

De werkzaamheden behelzen onder andere de algehele coördinatie en bewaking van het programma. Andere werkzaamheden zijn het ter beschikking stellen van door ons ontwikkelde sensor units voor het meten van o.a. geluid en luchtkwaliteit. Ten slotte, ondersteunen we gemeenten bij de uitwerking van de casussen, communicatie en verantwoording afleggen aan het bestuur van de Stichting. 

Het programma biedt een organisatorische en technische basisinfrastructuur voor gemeenten, zoals een lichtmast sensor unit en dataplatform. Op deze manier kunnen zij zich volledig richten op de uitvoering van het living lab, op samenwerkingen binnen en buiten de gemeente, en op de opschaling van hun ervaringen naar andere projecten en processen. In het programma leren gemeenten om te gaan met alle aspecten rondom het werken met goedkopere sensoren zoals Wat zegt de data, Wat kun je er wel en niet mee, Zijn er andere afdelingen die de data kunnen gebruiken. Tot slot, hoe gaan we met inwoners om die de data ook kunnen zien? Het programma is gericht op een praktische aanpak waarbij ervaring opdoen centraal staat. Naast technologie krijgen deelnemers ook projectbegeleiding, een Smart City training, de workshop Smart City Roadmap en de workshop Innovatief inkopen. 

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.