Menu
Case

Smart City Monitor Den Bosch-Breda

Werkgebied Smart City
Expertise Projectmanagement
Partners Gemeenten ’s-Hertogenbosch en Breda, Jheronimus Academy of Data Science (JADS), Breda University of Applied Sciences (BUAS), Argaleo en Geodan

Het project Smart City Monitor heeft als doel de binnensteden van ‘s-Hertogenbosch en Breda aantrekkelijker, beter bereikbaar, gezonder, vitaler en duurzamer maken, door innovatieve en effectieve producten en diensten op basis van real-time en lange termijn inzicht in bezoekers- en mobiliteitsstromen uit data over de openbare ruimte. Data uit de Smart City Monitor biedt een schat aan informatie en inzichten, die cruciaal zijn voor het transformeren van steden naar een toekomstbestendige samenleving. Zo blijft het voor iedereen goed wonen, leven en werken ook in de stad van morgen.

Het initiatief voor de Smart City Monitor komt van zes partners uit het bedrijfsleven, het onderwijs en de overheid (gemeente ’s-Hertogenbosch, Jheronimus Academy of Data Science (JADS), Breda University of Applied Sciences (BUAS), Argaleo en Geodan) en stamt uit de coronatijd. Zowel de binnenstad van ’s-Hertogenbosch als van Breda zijn economisch sterke gebieden, maar in de coronatijd beiden hard geraakt door de lockdowns. Mensen bleven uit de binnesteden weg, ook na de lockdowns. De data uit de Smart City Monitor werd ingezet om mensen te laten zien wanneer het veilig, gezond en aantrekkelijk was om de binnensteden weer te bezoeken. Openbare orde en veiligheid konden real time zien hoe druk en daarmee hoe veilig het in de steden was.

Inmiddels zijn de binnensteden weer even levendig als voor corona. De Smart City Monitor wordt nu onder andere ingezet om inzichten te verzamelen over drukte tijdens bijvoorbeeld een evenement. Op d’n Elfde van d’n Elfde is in ’s-Hertogenbosch een pilot gedraaid. Daarmee kon je bijvoorbeeld real time zien waar het (te) druk werd of welke toegangswegen mensen gebruikten om de stad in te komen. En ook tijdens Koningsdag en Jazzfestival in Breda is de Smart City Monitor getest. De Smart City Monitor koppelde meerdere informatiebronnen, visualiseerde deze en zette het in voor simulaties.

De Smart City Monitor heeft naast het in real-time situaties kunnen weergeven, nog twee doelen: het inventariseren van trends en ontwikkelingen en het kunnen voorspellen van effecten van interventies. Denk daarbij bijvoorbeeld aan aanpassingen in de openbare ruimte, maar ook aan verkeersstromen en duurzaamheid. Alle verzamelde data biedt een schat aan informatie. Inzicht in mobiliteit bijvoorbeeld, dus waar mensen zich wanneer begeven, maar ook info over energieverbruik, CO2-uitstoot. Al die informatie helpt de steden weer om beleid te maken. Daardoor kunnen ze de behoeften van inwoners en ondernemers beter begrijpen en efficiëntere keuzes maken voor de stadbesturen. Tevens past dit bij de sociaal-maatschappelijke ambities in data-toepassingen als Den Bosch Datastad en de gidsfunctie van Bredata in de digitale transitie.

De Smart City Monitor maakt gebruik van geavanceerde technologieën om die betrouwbare en gedetailleerde informatie te verstrekken. De data die gebruikt wordt bevatten echter geen persoonsgegevens waardoor de privacy gewaarborgd blijft.

Projectmanagement De Smart City Monitor is een innovatieve tool, die door het slim inzetten van data de binnensteden van ’s-Hertogenbosch en Breda aantrekkelijker, beter bereikbaar, gezonder, veiliger, vitaler en duurzamer maakt.

ONZE BIJDRAGE

Connected Worlds is verantwoordelijk voor het projectmanagement en de communicatie. Meer specifiek heeft Irene de dagelijkse procesbegeleiding gedaan voor de uitvoering van de activiteiten die voor beide steden nodig zijn: het bewaken en bijsturen van afspraken m.b.t. tijd, capaciteit, organisatie, kwaliteit, informatie, risico, communicatie en geld. Daarbij fungeerde Irene, en later in het project Hans, als aanspreekpunt voor de projecten zowel voor de deelnemende partners, als richting EU en provincie. Tevens legden we inhoudelijke en financiële verantwoording af aan Stimulus Programmamanagement en creëerden we synergie tussen beide projecten in de communicatie en verantwoording richting EU.

Uw browser (Internet Explorer 11) is verouderd en wordt niet meer ondersteund. Hierdoor werkt deze website mogelijk niet juist. Installeer Google Chrome of update uw browser voor meer internetveiligheid en een beter weergave.